maandag 4 februari 2013

Bibliotheekinnovaties: de stand van zaken.

Sinds september 2009, het moment dat ik startte met de pilot van 23-dingen in KW., is er veel ontwikkeld op (interactief) digitaal gebied binnen de organisatie. Twitter, Facebook, Blognoot, een Blog voor de jeugd...
In Heerhugowaard (een project van het Horizon College), Castricum en Alkmaar is een mediabar aanwezig waar men allerlei apparaten (iPad, iPod touch, Dsi, Psp, etc) kan uitproberen.
De Chill Zone in Heerhugowaard is ook een ontwikkeling, ontstaan door samenwerking met brugklassers, waar we trots op kunnen zijn; een ontwikkeling gebaseerd op de 100-talenten van de Jeugdafdeling, nu voor jongeren (12+). Meer en meer wordt deze jongerenhoek ontdekt door de doelgroep.

Een ontwikkeling waar al jaren op wordt gewacht is de nationale bibliotheekcatalogus. Dit wil maar niet lukken. Hoewel in de info bericht wordt over het starten van deze catalogus in 2013; als ik me niet vergis was dat in 2011 en 2012 ook al het geval. Jammer toch dat het zo lang moet duren.
Zoals Angel al noemde in haar blognote: het moet toch mogelijk zijn één catalogus te raadplegen i.p.v én Hollandnet, én Wise én CDR én 13-onder-1-knop én Picarta?

Een herontwikkeling (zoals ik het voor het gemak maar noem) vindt plaats op het digitale vraagbaakvlak.
Na het wegvallen van Al@din (en Ibi) is er geen alternatief meer gekomen vanuit de (overkoepelende) bibliotheekorganisatie.
En dat terwijl bibliotheken toch heel veel kunnen betekenen op dit digitale vlak.
Initiatief is genomen om op de website Goeievraag.nl vragen te beantwoorden onder het account van 'De Bibliotheek'. Goeievraag.nl is een interactieve site waar vragen op allerlei gebied worden gesteld én beantwoord door de deelnemers zelf.
Het is een prachtig platform waar de bibliotheek zich zou kunnen profileren. Op dit moment echter zijn slechts zo'n 24 bibliotheekmedewerkers (landelijk gezien) actief onder het account van De Bibliotheek en veelal op vrijwillige basis.
Tot nu toe is dit initiatief niet omarmd door bibliotheekorganisaties om informatiemedewerkers professioneel in te zetten en de vele vragen die worden gesteld (mede) te beantwoorden.
Bezuinigingen zijn een mogelijke oorzaak, maar toch vraag ik me af of dit soort initiatieven, zo bibliotheekgerelateerd, niet beloond zouden moeten worden.
Juist omdat de vraag er op dit gebied zo duidelijk ligt.


2 opmerkingen:

  1. Via Twitter wordt via #dtv (#durftevragen) ook door bibliotheken beantwoord. Vraag maar eens aan Esther Valent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat weet ik, hoor, maar ook op vrijwillige basis, of op een stil moment tussen neus en lippen door.:-)

      Verwijderen